Humans of Wing Chun: Boukje (2/5)

Humans of Wing Chun: Boukje (2/5)

10 juni 2024

Musici zijn vrijwel altijd freelancers...

Het leven als zelfstandige

Musici zijn vrijwel altijd freelancers, dus het is belangrijk dat je ook de ondernemerskant van de muziek leert kennen. Dit is voor mij in het begin best wel spannend geweest. Je weet in eerste instantie nog niet goed hoe je alles aan moet pakken, wat je zelf het liefst wilt doen, wat je qua inkomsten kunt verwachten, en waar mensen behoefte aan hebben. In de loop der tijd leer je je eigen kracht en usp’s (unique selling points) steeds beter kennen.

Mijn angst is om het financieel niet meer te redden met alleen muziek. In eerste instantie had ik nog een vaste baan naast mijn optredens en lessen, maar inmiddels leef ik echt van de muziek. Het is vaak een kwestie van doorzetten. Het gaat steeds beter om erop te vertrouwen dat het goed zit, maar als er dan een tegenvaller komt is dat toch altijd lastig. Je hebt veel geduld nodig om iets voor jezelf op te bouwen, maar het is absoluut de moeite waard.

Een omslagpunt

Ik heb de coronaperiode als een intense en moeilijke tijd ervaren. Het was schrijnend om te zien hoeveel impact deze periode ook op veel musici heeft gehad. Gelukkig had ik op dat moment mijn vaste baan nog, want lesgeven ging niet. Juist het feit dat het zo op en af ging was heel lastig. Iedere keer maakte ik plannen en dan ging ik vol energie aan de slag. Daarna mocht dan ineens weer niets en moest alles weer worden stilgelegd om vervolgens opnieuw op gang te komen.

Gelukkig kan ik doorzetten, ook als ik het even minder leuk vind. Dat heeft me steeds op plekken gebracht die ik anders niet bereikt had. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik na de coronaperiode mijn baan heb opgezegd. Ik besefte dat ik 30 was geworden, vervolgens 31 en dat er eigenlijk weinig gebeurd was in mijn leven. Dat was reden genoeg om het anders te willen doen. Dus zodra de coronamaatregelen voorbij waren, ben ik fulltime als zelfstandige gaan werken en ik heb er nooit spijt van gehad.

 

Binnenkort het derde deel van in totaal vijf. Lees hier meer: Humans of Wing Chun

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau